2012 m. vasario 8 d., trečiadienis

Medaus tortas

Visi turbūt žinome tą skanųjį Medaus tortą..:) Ir skaniausias jisai 3 ar 4 dieną nuo pagaminimo, todėl galima pasigaminti iš anksto, prieš kelias dienas. Sotus, ne per saldus ir tikrai skanus!!



Reikės
Biskvitams:
75g sviesto
4,5 v.š. medaus
200g rudojo cukraus
1 didelis kiaušinis
75g pieno
1 a.š. sodos (ir acto nugesinimui)
4 1/2 puodelio (765 g) miltų
žiupsnelis druskos

Kremui:
630g grietinės

420g grietinėlės (indelis 36% riebumo)
3 v.š. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
20g želatinos
citrinos sulčių (pagal skonį; nebūtinai)


Biskvitų paruošimas: 
Ant garų vonelės pakaitinti sviestą, medų, pieną ir cukrų, kol gausime vientisą masę. Šiek tiek atvėsinti. Supilti išplaktą kiaušinį, išmaišyti iki vientisos masės.
Sodą nugesinti actu (užpilti sodą šaukštu actu, ir išmaišyti – masė turi suputoti). Supilti į turimą masę ir iš karto greitai išmaišyti.
Miltus persijoti su druska. Po truputį berti į paruoštą masę, maišyti. Kai tešlą būna sunku maišyti, pradėti minkyti ir toliau berti miltus. Tešla turi nelipti prie rankų, tačiau būti minkšta. Paruoštą tešlą dėti į dubenį, uždengti rankšluosčiu ir leisti pastovėti apie 15 minučių.
Tuomet tešlą padalinti į 6 lygius gabalėlius. Ant šešių kepimo popieriaus lakštų apsibrėžti 24 cm. skersmens apskritimus – tai yra torto lakštų forma. Ant apskritimų kiekvieną gabalėlį tešlos iškočioti labai plonai. Subadyti šakute, kad kepant neišsideformuotų. Biskvitų kraštelius galima apipjauti pagal kontūrą prieš kepimą arba kepti neapipjovus, tačiau apijauto vos tik išėmus iš orkaitės, dar šiltus. Tokiu būdu liks biskvito kraštelių, kuriuos susmulkinus bus galima panaudoti torto papuošimui. Būtent taip ir darau aš :)
Kepti po vieną ar kelis lakštus iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 3 – 5 minutes. Lakštai kepa labai greitai, todėl stebėkite jų kepimo procesą,kad nesudegtų.
Jei lakštų pagal formą neapipjovėte prieš kepimą, apipjaukite dabar, iš karto. Atvėsę lakštai tampa kieti ir trapūs.




Kremo paruošimas:
Želatiną užpilti 40 g šaltos grietinėlės. Likusią grietinėlę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakti iki standumo.
Grietinėlėje išbrinkusią grietinėlę pakaitinti ant nedidelės ugnies (arba mikrobangų krosnelėje), kol ji ištirps. Atvėsinti iki kambario temperatūros ir pamažu supilti į išplaktą grietinėlę, ją nuolat lėtai plakant. Supylus visą želatiną, padidinti elektrinio plakiklio greitį ir vėl išplakti grietinėlę iki standumo (tai turėtų užtrukti ne ilgiau kaip pusę minutės).
Į grietinėlę sudėti grietinę, išmaišyti iki vientisos masės. Jei norisi, įpilti truputį citrinos sulčių, pagal skonį. Kelioms minutėms paruoštą kremą padėti į šaldytuvą.

Torto surinkimas:
 Į tortinę ar tortui skirtą lėkštę įstatyti torto formos žiedą. Jame surinkinėti torto lakštus, kiekvieną aptepant paruošto kremo. Suteptą tortą dėti į šaldytuvą geriausiai palikti per naktį. Tortas skaniausias antrą arba trečią dieną, o papuošti galima likusiais trupiniais nuo lakštų.


Skanaus!



Komentarų nėra: