2012 m. gegužės 4 d., penktadienis

Morenginis tortas su žemės riešutais

Jei kas klaustų, kuris tortas yra dieviško skonio, saldus, tirpstantis burnoje, nepakartojamas ir prabangus - štai jums ir atsakymas...:)) Idealus su kava! Kepu jį antrą kartą, po dviejų metų pertraukos ir šį kartą morenginiai biskvitai pavyko geriau, netrupėjo, kaip praeitą sykį...:)


Reikės
Morenginiams biskvitams:
5 kiaušinių baltymai
1 stiklinė cukraus
truputis citrinos rūgšties
3 v.š. smulkintų žemės riešutų (smulkių, bet nesumaltų į miltus)

Kremui:
1 didelis indelis grietinėlės (420g)
2 v.š. cukraus pudros

Šokoladinei masei:
300g  juodo šokolado
50g sviesto
0,5 st. smulkintų žemės riešutų 



Gaminimas
Morengams baltymus plakti inde, kol suputos, berti citrinos rūgštį, po 2 šaukštus berti cukrų nuolatos plakant, kitus 2 šaukštus berti tada, kai prieš tai suberti jau bus ištirpę (maždaug trunka po 2-3minutes). Taip baltymus išplakti su visu cukrumi iki standumo. Ant kepimo popieriaus nupiešti 4 stačiakampius ir dėti į įkaitintą orkaitę 110C kepti apie 1,5val., kol biskvitas būna sausas ir šiek tiek parudavęs. Atvėsinti orkaitėje ir išėmus nuimti popierių.
Šokoladinei masei šokoladą su sviestu ištirpinti karšto vandens vonelėje, kol masė bus vienalytė. Kulinariniu teptuku (patogiausia) tepti lakštus išlydytu šokoladu iš vienos pusės, dėti trumpam į šaldytuvą, kad sustingtų, ištraukti, ir aptepti šokoladu iš kitos pusės, vėl dėti į šaldytuvą.
P.S. vieną biskvito pusę pasilikit neteptą šokoladu, bus naudojamas torto apačiai!!
Kremui grietinėlę išplakti su cukraus pudra. Dėti biskvitą neapteptąja puse žemyn, tepame dalį grietinėlės, vėl biskvitą ir vėl grietinėlės, taip surenkamas visas tortas. Ant viršaus užtepame likusią grietinėlę, pabarstome smulkintais žemės riešutais ir apliejame tirpintu šokoladu. Dėti į šaldytuvą sustingimui.
Labai labai skanu!!!



6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

O maždaug kokio storio turi būti tie kvadratai biskvitui?

Dalia rašė...

Kažkur apie 0,5cm, nestoresni..

Anonimiškas rašė...

O grietinėlės kokios reikia?

Anonimiškas rašė...

Ar tesla biskvitui darete visa,ar dalinote proporcijas dalimis ir lakstus kepete po viena?Turiu galvoje,ar isplakti visi baltymai nesukris,kol iskeps visi lakstai?

Dalia rašė...

Grietinele 35-36% riebumo.Tesla daroma visa iskart ir lakstai kepami taippat iskart visi kartu,po 2 biskvitus dviejose blekutese.

Anonimiškas rašė...

Gaminau, pirmą kartą tik įdėjus riešutus iškart sukrito morengo masė ir liko pliurza, antrą kartą nebedėjau riešutų, o jais tiesiog apibarsčiau kepimo popierių, ant kurio dėjau morengą ir užbėriau ant morengo. Kadangi norėjau kitokio kremo, ne grietinėlės, dariau kavos skonio kremą (rududu+maskarponė+tirpi kava). Valgėm kitą dieną. Tortas skanus, deja, morengas suskystėjo ir tapo zefyru :(